Dwang

Heb je last van steeds terugkerende beangstigende gedachten of handelingen die je dwangmatig en herhaaldelijk moet uitvoeren omdat je anders erg angstig wordt? Dan kan het zijn dat je last hebt van een dwangstoornis.

Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis genoemd en kenmerkt zich door steeds terugkerende dwanggedachten (obsessies) en/of handelingen (compulsies). Wanneer je een dwangstoornis hebt, kun je last hebben van alleen dwanggedachten, alleen dwanghandelingen of van allebei.

Dwanggedachten bestaan uit ongewilde gedachten die mensen weliswaar zelf hebben, maar die ze niet bij hen vinden passen, vreemd en soms zelfs zeer beangstigend vinden. Bijvoorbeeld de angst dat het gas nog aan staat, de deur niet goed dicht zit, angst voor besmetting of de angst dat een ander iets overkomt. Bij dwanghandelingen voel je de drang om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren. Herhaaldelijk handen wassen is een voorbeeld van een dwanghandeling, maar ook dingen dwangmatig moeten ordenen of steeds maar controleren. Dwanghandelingen worden vaak vooraf gegaan door dwanggedachten.

Mensen proberen soms hun dwanggedachten te neutraliseren door het uitvoeren van dwanghandelingen en hopen zichzelf zo gerust te stellen. Dit geeft vaak even een gevoel van opluchting. Het nadeel hiervan is echter dat mensen op de lange termijn hier vaak meer onzeker door worden en steeds meer beginnen te twijfelen aan zichzelf met meer dwanghandelingen tot gevolg.

Vaak lopen mensen al lang rond met dwangklachten. In het begin valt het niet zo op, en wanneer de klachten toenemen wordt de schaamte steeds groter. Gelukkig zijn ook dwangklachten te behandelen. Exposure met responspreventie kan helpen om je dwangklachten te doen afnemen en zorgen dat je weer meer leert vertrouwen op jezelf.